Vragen

Zijn er nog vragen?


Het ABCAT houtrookfilter roept nog wel eens wat vragen op. Vooral met betrekking tot gebruik op andere kachels dan de traditionele houtkachels. Op deze pagina een greep uit de vragen en natuurlijk daarbij onze antwoorden.


"Gaat de ABCAT ook op mijn zelfbouw pizzaoven werken?"


Of de ABCAT werkt heeft alles te maken met of de werktemperatuur van +/-300 graden bereikt word op de plek waar de ABCAT geplaatst is. Deze moet daarom zo dicht mogelijk op de kachel of oeven geplaatst worden. In het geval van een pizzavoen en bijvoorbeeld een saunakachel wordt er veel temperatuur gebruikt voor het verwarmen en kan het daarom zijn dat de temperatuur in het kanaal niet hoog genoeg wordt. In dit geval geldt ook weer: 'meten is weten'. Een ander punt bij deze ovens of kachels met vaak een korte afvoer is de trek. De trek is moeilijker te meten maar wel erg belangrijk. Wanneer er niet voldoende trek in het kanaal aanwezig is zal de kachel of oven niet goed meer branden waneeer de ABCAT er voorgedraaid is.

"Hoe kan ik meten of de rookgastemperatuur van mijn kachel heet genoeg wordt zodat de ABCAT ook daadwerkelijk werkt?"


Hiervoor zijn meerder opties. Je kan een magneetthermometer kopen en deze op de afvoer aanbrengen. ook is het mogelijk om ene infrarood thermometer aan te schaffen zoals deze. Het meest nauwkeurige is het meten met een insteekthermometer maar dat is omslachtiger omdat er dan een gaatje geboord moet worden in het kanaal.

"Vanaf welk vermogen en voor welke brandstoffen is de ABCAT geschikt?"


De ABCAT is te gebruiken op houtkachels vanaf een 4kW. Meest belangrijke is dat er temperaturen bereikt worden van meer dan 150graden. De ABCAT werkt dan al en werkt optimaal bij temperaturen rond de 300graden.


In principe kan de ABACT gebruikt worden bij alle biomassa brandstoffen behalve gas. Bij gasverbranding heeft de ABACT geen zin.

"Moet ik de RVS ABCAT spuiten? En zo ja kan ik dat zelf?"


De ABCAT hoeft niet persé gespoten te worden en kan zo gebruikt worden. Wil je de ABCAT echter in de kleur van je kachel of afvoermateriaal hebben dan bestel je er gewoon (gratis) een spuitbus bij. De ABCAT moet vervolgens goed gereinigd (vetvrij) gemaakt worden met bijvoorbeeld ammoniak. Daarna kan deze gespoten worden. Doe het wel buiten en gebruik ene mondkapje.


Let op: bij ingebruik nemen van de ABCAT moet de verf inbranden en kan het wat stinken. Dat is niet erg. 

Bekijk hiernaast het filmpje:

"Waar staat ABCAT voor en hoe werkt deze?"


De afkorting staat voor After Burning CATalyst, oftewel een naverbrandings katalysator. Katalysator op zijn beurt betekent: een stof die reactie begint of versnelt zonder zelf verbruikt te worden. Katalysatoren zijn het meest bekend door gebruik in auto's waar ze dezelfde functie hebebn als de ABCAT op je kachel.


De ABCAT werkt door de samensteling van corrosievast staal en edelmetaal. De houtrook stroomt zonder noemenswaardige trekvermindering door deze metaalkrullen en zorgen voor een naverbranding van roet, teer(fijnstof) en verbindingen die sterk ruiken. Hierdoor blijft en je schoorsteen langer schoon en beperkt de overlast die de houtkachel kan veroorzaken voor de omgeving.

"Is de ABCAT ook te plaatsen op kanalen van andere diameters?"


Dit is over het algemeen geen probleem. Er zijn voor de verschillende diameter kanalan verlopen te krijgen. Over het algemeene is de stelregel dat groter maken (bijvoorbeeld 125 > 150mm) geen problemen oplevert. Voor grotere (180 of 200mm) kan het lastiger worden. De fabrikant heeft aangegeven dat ze straks ook met deze diameters komen.


Let op: door gebruik te maken van verlopen wordt de ruimte die je nodig hebt voor het plaatsen van de ABCAT ook groter.

Zorg goed voor jezelf

TRY IT, LOVE IT.