ABCAT

Waarom een houtrookfilter

De ABCAT® (After Burning CATalyst) is ontwikkeld om de uitstoot van rookgas uit schoorstenen van houtgestookte kachels en ketels te verminderen.

Daarbij is vooral aandacht besteed aan het verminderen van de geurbelasting van de houtrook.

De ABCAT® is een houtrookfilter in de vorm van een katalysator. En rekent af met onverbrande deeltjes in de houtkachel.

Het filter wordt als kachelpijp direct op of achter de stookinstallatie van een kachel geplaatst.


De ABCAT® werkt optimaal bij een kachel die voldoet aan de EcoDesign richtlijnen (Europese wetgeving). Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat je op een verantwoorde manier stookt

Van belang is dat de ABCAT® is afgestemd op het vermogen en de emissie van de kachel:


  • ABCAT® 125 mm -> tot circa 5 kW vermogen
  • ABCAT® 150 mm -> tot circa 8 kW vermogen
  • ABCAT® 180 mm -> tot circa 12 kW vermogen
  • ABCAT® 200 mm -> tot circa 15 kW vermogen

Waarom is een ABCAT® houtrookfilter nuttig?

Stoken op hout is in meerdere opzichten een goed alternatief voor het verwarmen met fossiele brandstof. Maar hout is chemisch gezien een behoorlijk complexe brandstof. Eigenlijk gaat het stoken van hout in kachels, zelfs in de beste en duurste kachels en met het mooiste hout, altijd samen met de uitstoot van geurstoffen, roet, fijnstof en vele andere stoffen.Op dat punt schiet de innovatieve techniek van de ABCAT® houtrookfilter te hulp.

Vrijwel iedere auto heeft momenteel een katalysator en/of roetfilter om het onvermijdelijke CO en roet van automotoren terug te dringen. Het ABCAT® houtrookfilter van EcoCat past de roetfilter-technologie nu ook toe op de “uitlaat” van houtgestookte kachels. Het filter is de oplossing om eventuele voorkomende geur- en fijnstof overlast te voorkomen.


De werking van het filter in de praktijk

De ABCAT® is een houtrookfilter met katalysatortechniek. In de praktijk betekent dit dat de geur van de rook uit de schoorsteen sterk wordt verminderd. Daarbij vermindert het filter tot 96% van onvermijdelijke uitstoot van schadelijke stoffen zoals PAK’s en fijnstof (roet, teer, as en houtstof). De katalysator is eenvoudig in te bouwen in een bestaand of in een nieuw rookgasafvoerkanaal. Het heeft een geringe invloed op de natuurlijke trek in uw schoorsteen. Daarnaast is de ABCAT®zeer eenvoudig schoon te maken door het filter uit te kloppen of af te spoelen.


Meteen na het aansteken van een koude kachel met een koud schoorsteenkanaal is de uitstoot van slechte houtrook altijd het grootst. De filters van (vracht-)auto’s werken ook pas optimaal wanneer het filter goed op temperatuur is. Het ABCAT filter werkt direct bij het tegenhouden van fijnstof en al bij lage temperatuur voor het omzetten van CO. Het afbreken van roet, teer en van geurstoffen gebeurt iets later bij temperaturen van de houtrook vanaf ca. 350˚C. De meest optimale werking van het filter is bij temperaturen vanaf ca. 300˚C tot maximaal ca. 800˚C.